Welke kleding is onmisbaar in de bouw? 0 101

Beschermende kleding in de bouw

Op iedere werkplek is het belangrijk dat je kleding lekker zit. Dat is in de bouwsector niet anders. Toch vraagt deze sector niet alleen om kleren die comfortabel zitten, maar moeten deze ook vooral veel bescherming kunnen bieden. Bovendien moet je, omdat veel werkzaamheden in de bouw zich buiten bevinden, rekening houden met het Nederlandse weer. Daarom vertellen we je in dit blog welke kleding onmisbaar is in de bouw.

Je voeten dienen optimaal beschermt te zijn

Misschien wel het belangrijkste stuk veiligheid komt door werkschoenen. Deze schoenen en laarzen hebben in de punt stalen neuzen om de drager te beschermen tegen letsel. Als werknemer wil je zo weinig mogelijk risico lopen en de kans dat er iets op je voet terecht komt is erg groot. Normale schoenen worden niet als veilig genoeg gezien. Als je een balk of stuk steen op je voet laat vallen zonder stalen neuzen kan je voor enkele weken niet werken. Dat wil natuurlijk niemand. Vandaar dat er in veel werkplaatsen een verplichting is voor beste werkschoenen voor heren.

Een helm is absoluut onmisbaar in de bouw

Een ander beschermend kledingstuk in de bouw is een helm. Het dragen van een helm is niet altijd even comfortabel voor je hoofd. Vandaar dat de meningen nog wel eens verdeeld zijn over of een helm wel nodig is. Uit onderzoek blijkt echter dat je hoofd erg kwetsbaar is. Er is niet veel voor nodig om blijvend letsel op te lopen bij een ongeluk, zeker in de bouw. Vandaar dat ook voor helmen op veel werkplekken een verplichting is.

Een werkbroek is niet zo maar even aangeschaft

Een werkbroek moet aan veel eisen voldoen, alvorens je met je werkzaamheden kunt starten. Deze vervult immers meerdere functies. Hij moet niet alleen lekker zitten, zodat jij je comfortabel kunt bewegen, maar het moet ook tegen een stootje kunnen. Tijdens het werken komt het immers vaak voor dat je op je knieën zit of een stootje te verduren krijgt. In dat geval is het wel belangrijk dat de werkbroek lang meegaat en niet na enkele keren dragen al stukgaat. Daarnaast moet een werkbroek natuurlijk ook functioneel zijn. Zo vinden bouwmedewerkers het vaak fijn als ze veel opbergruimte in hun broek hebben. Zo kunnen ze klein gereedschap en benodigdheden eenvoudig opbergen. Nadia van BestGekozen.be heeft er een artikel over geschreven.

Jas, shirt of vest

Sommige mensen in de bouw kiezen ervoor om hun eigen shirts of vesten te dragen. Alhoewel er geen specifieke eisen aan deze kledingstukken worden gesteld, is het wel belangrijk dat ze aan jouw wensen op de werkvloer voldoen. Zeker als je vaak werkt in koude temperaturen, mag een praktische vest of jas niet ontbreken in jouw garderobe. Het is daarnaast ook belangrijk dat je je in lagen kleed. In het voor- en najaar kan het namelijk in de ochtend en namiddag best fris zijn, maar is het in de middag te warm voor de warmste kledingstukken. Door meerdere laagjes aan te trekken, kan je heel gemakkelijk wat aan- of uittrekken.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Zo zet je de volgende stap als ondernemer 0 56

Zo zet je de volgende stap als ondernemer

Je bent al een tijdje aan het ondernemen en je lijkt een stabiel bedrijf te hebben neergezet. Dat is natuurlijk fijn, maar daarmee verdwijnt het uitdagende gevoel dat je in het begin had ook wel een beetje. Het is dan dus belangrijk om je te gaan verdiepen in de volgende stappen die je kan zetten. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Daarover vind je in dit artikel de nodige tips. Bekijk hoe jij jezelf verder wilt ontwikkelen.

Groter groeien in de branche

Je kan natuurlijk verder gaan met datgene waar je ooit mee begon. Nu je een plaatsje in de branche hebt veroverd, kan het aantrekkelijk zijn om eens te bekijken of je de concurrenten die boven je staan kan aanvallen. Daarvoor zal je dan wel op alle vlakken moeten groeien. Dit komt vooral neer op durven investeren. Investeren in jezelf, in je kennis en in je mogelijkheden. Daar is geld voor nodig, dus verdiep je vooral ook in alles over zakelijk investeren. Het voordeel van deze stap is dat je al een goede basis hebt waarop je kan voorborduren als ondernemer.

Groeien in de diepte

Het is ook een mogelijkheid om op zoek te gaan naar nevenactiviteiten die je kan gaan doen met jouw onderneming. Je biedt bijvoorbeeld een bepaald product of een bepaalde dienst aan. Die dienst of dat product staat natuurlijk niet op zich. Welke bedrijven bieden nu aanverwante diensten of middelen aan die je misschien beter zelf kan gaan aanbieden? Dit biedt jou namelijk verschillende nieuwe mogelijkheden. Je kan de diensten naast elkaar aanbieden, maar je kan ook met pakketten aan de slag gaan. Op die manier kan je dus ook in je klantrelaties investeren. Ook dat kan je als een voordeel zien.

Een nieuwe branche ontdekken

Het kan ook zijn dat je denkt dat je de grenzen van deze markt bereikt hebt. Dan kan het weleens tijd zijn om een nieuwe uitdaging te zoeken. Het begrip serieondernemer is de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair geworden. Dit zijn mensen die keer op keer opnieuw beginnen met een onderneming. Vaak ook in verschillende takken van de maatschappij. Je kan zo iedere keer weer een nieuwe uitdaging vinden. Zeker wanneer je iemand bent die snel ideeën heeft en deze ook gemakkelijk weet te ontwikkelen, dan is het mogelijk om steeds weer iets nieuws te vinden om je op te richten.

Help anderen op weg

De laatste manier om je te ontwikkelen als ondernemer is door anderen op weg te helpen. Je kan bijvoorbeeld je kennis delen en zo anderen een goede start geven. Zo blijf je er zelf bij betrokken en ben je iedere keer opnieuw ondernemer, alleen dan met gedeeld risico. Je kan ook ervoor kiezen om goede ideeën van anderen niet goed van de grond komen over te nemen. Door in bedrijven te stappen waar jij geloof in hebt, kan je dan veel voldoening halen uit het proces. Dit is ook heel aantrekkelijk om te doen. Je moet dan wel durven investeren.

Bouwvak, een kans of bedreiging? 0 86

Bouwvak

De bouwvak staat bekend als een periode waarin de hele bouwsector stil ligt. In de praktijk is dat echter zeker niet het geval. Sinds 1982 is deze periode niet meer een door de overheid verplichte vakantie. Hoewel veel opdrachtgevers op vakantie zijn, kan dit ook een zeer interessante periode zijn voor ZZP’ers in de bouw. Ook veel concurrenten liggen immers langs het strand. 

Wat is de bouwvak?

De term “bouwvak” omschrijft de periode van drie weken waarin een groot deel van de bouwsector op zomervakantie is. In het verleden was dit een door de overheid vastgestelde periode, maar dat is al ruim 35 jaar niet meer het geval. Bedrijven mogen nu zelf uitmaken of ze zich aan deze periode houden. Veel bedrijven doen dit echter wel om hun medewerkers de gelegenheid te geven om met hun gezinnen van hun vakantie te genieten. Ruim twee derde van de bedrijven volgen de adviesdata, die ieder jaar door de brancheorganisatie Bouwend Nederland worden vastgesteld. De bouwvak is immers gekoppeld aan de schoolvakanties en zijn onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid. 

“Verplicht” vakantie in de bouwvak?

De vraag is uiteraard of je als ZZP’er in de bouwsector deze bouwvak als een zegen of een vloek moet zien. Als je afhankelijk bent van andere aannemers die wel op vakantie gaan, kan het zomaar zo zijn dat je niet verder kunt. Op dat moment heb je geen keuze. Het is zeker verstandig om hier (op financieel gebied) rekening mee te houden. Je kunt als ZZP’er in de bouw zomaar inkomsten verliezen als gevolg van de bouwvak. 

Daarnaast kan de bouwvak ook als consequentie hebben dat er minder materiaal beschikbaar is omdat de leverancier ook drie weken niet levert. Ook in dat geval kun je niet verder, als je hier vooraf op ingespeeld hebt. Als je rekening houdt met deze beperkingen hoef  je hierdoor niet in de problemen te komen. 

Hard werken in de bouwvak?

Een ander scenario is ook mogelijk. Veel bedrijven kunnen het zich uit concurrentieoverwegingen (in combinatie met de lage marges in de markt) nog steeds niet permitteren om opdrachten te weigeren of uit te stellen, ondanks dat het personeel niet actief is die periode. Deze bedrijven hebben geen andere keuze dan gebruik te maken van ZZP’ers. Dit is uiteraard een interessant verdienmodel voor veel zelfstandigen. Daarnaast zijn er veel ZZP’ers die zich aanbieden voor spoedklussen met het bijbehorende tarief uiteraard.     

De bouwvak hoeft dus niet altijd een lastige periode te zijn voor ZZP’ers maar kan ook veel kansen bieden. Ga jij op vakantie of verdien je veel geld met de bouwvak? Het hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie.