Waarom hybride werken werkt! 0 110

Hybride werken

Hybride werken, het voelde in eerste instantie als een verplichting als gevolg van de uitbraak van het corona virus. Het viel niet mee om af te stappen van het oude werkritme en hiervoor een passende nieuwe werkwijze te vinden. Veel mensen kenden de term hybride werken niet eens! Nu we een tijd verder zijn, wordt vrijwel unaniem de conclusie getrokken: hybride werken werkt mits de omstandigheden goed verzorgd zijn. 

Wat houdt hybride werken in?

Hybride werken vormt een combinatie van het werken op kantoor en het thuiswerken. Nog niet eens zo gek lang geleden, werd deze constructie als onmogelijk gezien. Managers hielden zich bezig met een directe aansturing van medewerkers en vergaderingen werden zonder uitzondering face to face gehouden. Het beeld was dat het niet anders kon. Totdat de uitbraak van het coronavirus ons nieuwe inzichten gaf……

Het thuiswerken werd het nieuwe normaal. Iedereen moest hier een eigen ritme in vinden. Er was geen sprake meer van een directe regie. Veel bedrijven zagen deze noodgedwongen situatie met angst en vrezen aan maar op het moment dat hier een weg in gevonden werd, ontdekten veel organisaties een nieuw inzicht: het maken van een combinatie tussen deels  thuiswerken en deels op kantoor is zeer praktisch. Hybride werken werkt. Dit wordt nog duidelijker als we vijf enorm praktische zaken belichten. 

Dit is waarom hybride werken werkt

  • Een hybride werknemer heeft zelf de verantwoordelijkheid met betrekking tot de uitvoer van taken en de tijdsindeling die hierbij gehanteerd wordt. Dit werkt zeer motiverend voor velen omdat een werknemer zich minder gecontroleerd voelt. Een gemotiveerde medewerker levert betere prestaties.
  • Veel medewerker storen zich aan het gedrag van collega’s, het voeren van oeverloze discussies of het moeten delen van een krappe werkruimte. Door het hybride werken worden deze ergernissen weggenomen.
  • In de oude situatie werd er veel tijd en energie verloren aan woon-werkverkeer en andere zakelijke reizen. Door contactmomenten op afstand en het maken van praktische keuzes met betrekking tot kantoorbezoeken wordt dit “verlies” voor een groot deel weggenomen.
  • Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat een werknemer meer focus op zijn of haar taken heeft, als deze vanuit huis kan werken. Uiteraard is het wel van belang dat er een praktische werkplek is ingericht. 
  • Er zal een nieuwe manier van het gebruik van een kantoor ontstaan. Deze plek wordt immers minder bezocht. Het kantoor wordt een centrale verbindingsplek, waar ruimte  is om samen te werken en het vormgeven van teamactiviteiten. Het kantoor zal dus meer een sociaal karakter krijgen. Hoe dit kantoor op de meest praktische manier moet worden ingericht, hangt af van de organisatie, de locatie en het team. Om een hybride kantoor op de meest praktische manier in te richten, kan gebruik worden gemaakt van de diensten van een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in kantoorinrichting met het oog op hybride werken. Het is zeker verstandig om hierin overwogen keuzes te maken want uit de praktijk blijkt dat hybride werken werkt.  
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Zo zet je de volgende stap als ondernemer 0 56

Zo zet je de volgende stap als ondernemer

Je bent al een tijdje aan het ondernemen en je lijkt een stabiel bedrijf te hebben neergezet. Dat is natuurlijk fijn, maar daarmee verdwijnt het uitdagende gevoel dat je in het begin had ook wel een beetje. Het is dan dus belangrijk om je te gaan verdiepen in de volgende stappen die je kan zetten. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Daarover vind je in dit artikel de nodige tips. Bekijk hoe jij jezelf verder wilt ontwikkelen.

Groter groeien in de branche

Je kan natuurlijk verder gaan met datgene waar je ooit mee begon. Nu je een plaatsje in de branche hebt veroverd, kan het aantrekkelijk zijn om eens te bekijken of je de concurrenten die boven je staan kan aanvallen. Daarvoor zal je dan wel op alle vlakken moeten groeien. Dit komt vooral neer op durven investeren. Investeren in jezelf, in je kennis en in je mogelijkheden. Daar is geld voor nodig, dus verdiep je vooral ook in alles over zakelijk investeren. Het voordeel van deze stap is dat je al een goede basis hebt waarop je kan voorborduren als ondernemer.

Groeien in de diepte

Het is ook een mogelijkheid om op zoek te gaan naar nevenactiviteiten die je kan gaan doen met jouw onderneming. Je biedt bijvoorbeeld een bepaald product of een bepaalde dienst aan. Die dienst of dat product staat natuurlijk niet op zich. Welke bedrijven bieden nu aanverwante diensten of middelen aan die je misschien beter zelf kan gaan aanbieden? Dit biedt jou namelijk verschillende nieuwe mogelijkheden. Je kan de diensten naast elkaar aanbieden, maar je kan ook met pakketten aan de slag gaan. Op die manier kan je dus ook in je klantrelaties investeren. Ook dat kan je als een voordeel zien.

Een nieuwe branche ontdekken

Het kan ook zijn dat je denkt dat je de grenzen van deze markt bereikt hebt. Dan kan het weleens tijd zijn om een nieuwe uitdaging te zoeken. Het begrip serieondernemer is de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair geworden. Dit zijn mensen die keer op keer opnieuw beginnen met een onderneming. Vaak ook in verschillende takken van de maatschappij. Je kan zo iedere keer weer een nieuwe uitdaging vinden. Zeker wanneer je iemand bent die snel ideeën heeft en deze ook gemakkelijk weet te ontwikkelen, dan is het mogelijk om steeds weer iets nieuws te vinden om je op te richten.

Help anderen op weg

De laatste manier om je te ontwikkelen als ondernemer is door anderen op weg te helpen. Je kan bijvoorbeeld je kennis delen en zo anderen een goede start geven. Zo blijf je er zelf bij betrokken en ben je iedere keer opnieuw ondernemer, alleen dan met gedeeld risico. Je kan ook ervoor kiezen om goede ideeën van anderen niet goed van de grond komen over te nemen. Door in bedrijven te stappen waar jij geloof in hebt, kan je dan veel voldoening halen uit het proces. Dit is ook heel aantrekkelijk om te doen. Je moet dan wel durven investeren.

Bouwvak, een kans of bedreiging? 0 86

Bouwvak

De bouwvak staat bekend als een periode waarin de hele bouwsector stil ligt. In de praktijk is dat echter zeker niet het geval. Sinds 1982 is deze periode niet meer een door de overheid verplichte vakantie. Hoewel veel opdrachtgevers op vakantie zijn, kan dit ook een zeer interessante periode zijn voor ZZP’ers in de bouw. Ook veel concurrenten liggen immers langs het strand. 

Wat is de bouwvak?

De term “bouwvak” omschrijft de periode van drie weken waarin een groot deel van de bouwsector op zomervakantie is. In het verleden was dit een door de overheid vastgestelde periode, maar dat is al ruim 35 jaar niet meer het geval. Bedrijven mogen nu zelf uitmaken of ze zich aan deze periode houden. Veel bedrijven doen dit echter wel om hun medewerkers de gelegenheid te geven om met hun gezinnen van hun vakantie te genieten. Ruim twee derde van de bedrijven volgen de adviesdata, die ieder jaar door de brancheorganisatie Bouwend Nederland worden vastgesteld. De bouwvak is immers gekoppeld aan de schoolvakanties en zijn onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid. 

“Verplicht” vakantie in de bouwvak?

De vraag is uiteraard of je als ZZP’er in de bouwsector deze bouwvak als een zegen of een vloek moet zien. Als je afhankelijk bent van andere aannemers die wel op vakantie gaan, kan het zomaar zo zijn dat je niet verder kunt. Op dat moment heb je geen keuze. Het is zeker verstandig om hier (op financieel gebied) rekening mee te houden. Je kunt als ZZP’er in de bouw zomaar inkomsten verliezen als gevolg van de bouwvak. 

Daarnaast kan de bouwvak ook als consequentie hebben dat er minder materiaal beschikbaar is omdat de leverancier ook drie weken niet levert. Ook in dat geval kun je niet verder, als je hier vooraf op ingespeeld hebt. Als je rekening houdt met deze beperkingen hoef  je hierdoor niet in de problemen te komen. 

Hard werken in de bouwvak?

Een ander scenario is ook mogelijk. Veel bedrijven kunnen het zich uit concurrentieoverwegingen (in combinatie met de lage marges in de markt) nog steeds niet permitteren om opdrachten te weigeren of uit te stellen, ondanks dat het personeel niet actief is die periode. Deze bedrijven hebben geen andere keuze dan gebruik te maken van ZZP’ers. Dit is uiteraard een interessant verdienmodel voor veel zelfstandigen. Daarnaast zijn er veel ZZP’ers die zich aanbieden voor spoedklussen met het bijbehorende tarief uiteraard.     

De bouwvak hoeft dus niet altijd een lastige periode te zijn voor ZZP’ers maar kan ook veel kansen bieden. Ga jij op vakantie of verdien je veel geld met de bouwvak? Het hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie.