Waarom het plaatsen van kantoorplanten een goede keuze is 0 229

Planten op kantoor

Als je een kantoor gaat inrichten, zijn er diverse keuzes die je moet maken. Je moet hierbij een flinke stap verder gaan dan het neerzetten van een aantal bureaus en stoelen op de manier waarop je denkt dat dit handig is. Achter een goed ingerichte werkplek schuilt een gedachtegang. Hierbij is het plaatsen van kantoorplanten misschien niet het eerste waar je aan denkt maar dit is zeker een overweging. Wij leggen uit waarom het plaatsen van kantoorplanten een goede keuze is.

Dit zijn de redenen waarom je kiest voor groen op je kantoor

Kantoorplanten zijn onmisbaar op een werkplek. Er zijn diverse redenen waarom je kiest voor groen (in vorm van kantoorplanten) op je kantoor. Uiteraard maak je deze keuze omdat  planten een decoratieve functie hebben en zorgen voor een rustgevend kleurcontrast in een werkruimte. Dit is echter niet de belangrijkste reden van de keuze. Kantoorplanten zorgen immers voor zuurstof en hebben vaak een luchtzuiverende werking. Daarnaast leveren kantoorplanten een goede bijdrage aan de luchtvochtigheid in de ruimte. De planten op kantoor zijn dus nuttiger dan je denkt want een mens functioneert het beste als hij of zij frisse lucht kan inademen.

De luchtzuiverende werking van de planten op kantoor

Met het neerzetten van kantoorplanten kun je dus het nuttige met het aangename combineren. Veel planten worden immers gezien als de luchtverfrissers uit de natuur waarop gedoeld wordt op de luchtzuiverende werking van het groen. Dit wordt een steeds belangrijkere binnen toepassing want we doen er alles voor om onze kantoorruimtes zo goed mogelijk te isoleren. Dit is een prima streven maar we houden ook onze frisse lucht buiten de deur. De natuur kan jou echter een handje helpen. Er zijn planten die niet alleen zuurstof produceren, maar ook de lucht zuiveren. De luchtzuiverende werking van de planten op kantoor is eenvoudig uit te leggen. Luchtzuiverende planten nemen, via hun bladeren, schadelijke stoffen op uit de lucht en transporteren dit naar de wortels. Hier worden deze stoffen op een natuurlijke wijze afgebroken. 

Kantoorplanten als luchtvochtigheid verbeteraars

Een andere nuttige functie van een kantoorplant heeft betrekking op de luchtvochtigheid in een ruimte. Iedere plant zet immers overdag CO2 om in zuurstof en brengt hiermee hele kleine waterdamp in de lucht. Hiermee wordt een vervelende droge lucht weggenomen wat vooral verlichtend werkt voor mensen met astma of andere longaandoeningen. Tot slot zorgen kantoorplanten voor de afbraak van nare geuren. Hierdoor hebben ze de bijnaam “luchtverfrissers uit de natuur” gekregen.

Dit zijn voorbeelden van luchtzuiverende planten

  • De Sansevieria
  • De rubberplant
  • De Calathea
  • De Lepelplant (Spathiphyllum)
  • De Dracaena (Dracaena marginata) 
  • De goudpalm (Areca palm)
  • De klimop (Hedera helix)
  • De Krulvaren (Nephrolepis exaltata)
  • De blauwvaren (Phlebodium)
  • De Monstera (Monstera deliciosa)

Het plaatsen van een of meerdere kantoorplanten is dus een zeker een keuze die past bij het duurzaam ondernemen. Je zorgt hiermee voor een optimaal leefklimaat op kantoor. Ook een bijbehorende bloempot mag uiteraard niet vergeten worden,  maar je zult ontdekken dat het absoluut geen probleem is om hierin een keuze te maken die past bij de gewenste sfeer en uitstraling van je kantoor. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Veelgemaakte fouten bij de aankoop van kantoormeubilair 0 249

Kantoormeubilair

Dat de aankoop van kantoormeubilair niet zo eenvoudig is als het lijkt, blijkt wel uit de vele fouten die hierin worden gemaakt. Het komt regelmatig voor dat bedrijven kantoormeubels aanschaffen die later toch niet helemaal blijken te voldoen aan de wensen en eisen op dit gebied. Om te voorkomen dat je in dezelfde valkuilen trapt, hebben we vijf veelgemaakte fouten bij de aankoop van kantoormeubilair voor je op een rijtje gezet. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee….

Aanschaffen van kantoormeubels zonder visie

Het komt regelmatig voor dat het aanschaffen van kantoormeubels er even “bij wordt gedaan”. In veel gevallen ontbreekt dan alle benodigde visie. Het is immers van belang om eerst na te gaan op welke manier de kantoormeubels worden gebruikt, door wie en welke kantoormeubels wel of niet nodig zijn. Het kan bijvoorbeeld van belang zijn dat de meubels makkelijk verplaatst kunnen worden. Hoe meer er vooraf over dit soort zaken wordt nagedacht, hoe groter de kans is dat er een goede aanschaf wordt gedaan. Hiermee kan voorkomen worden dat er weer vroegtijdig afscheid wordt genomen van kantoormeubilair.

Kantoormeubels van het verkeerde materiaal kopen

Het kopen van kantoormeubels van het verkeerde materiaal komt vaak voort uit een verkeerde besparing. Een vergaderstoel met een stoffen bekleding is relatief voordelig in aanschaf en kan een mooie uitstraling hebben maar is wel gevoeliger voor vlekken. Hierdoor kan deze stoel al snel ongeschikt worden om gasten in plaats te laten nemen. In dat geval kan er beter gekozen worden voor de duurdere optie. Een vergaderstoel met een lederen bekleding is veel beter bestand tegen het ontstaan van vlekken.

Geen rekening houden met het comfort van de gebruiker

Het geen rekening houden met het comfort van de gebruiker is wellicht wel de grootste fout die kan worden gemaakt bij de aankoop van kantoormeubilair. Een medewerker die de beschikking heeft over een comfortabele stoel, zal lekkerder werken en een hogere arbeidsproductiviteit hebben. Functionaliteiten als een verstelbare lendensteun, in hoogte verstelbare armleuningen en een ergonomische zitting zorgen ervoor dat werkgerelateerde nek-, rug- en schouderklachten tot een minimum beperkt worden. Het besparen hierop is een absolute no-go!

Geen rekening houden met de Europese Ergonomie Norm voor kantoormeubilair

Als je van plan bent om een bureaustoel aan te schaffen, zul je ongetwijfeld de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen tegenkomen. De NEN-EN 1335 is een Europese richtlijn die betrekking heeft op de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Deze vereisten worden op een vrij specifieke manier beschreven. Hieruit kun je de conclusie trekken dat een goede bureaustoel voldoet aan deze Europese Ergonomie Norm. Ongeveer 85% tot 95% van de mensen zullen een goede werkhouding aan kunnen nemen in dit soort bureaustoelen. 

Wat levert goed kantoormeubilair op?

Als we het bovenstaande omzetten in de praktijk, is het goed om niet alleen te denken aan de kostprijs van kantoormeubilair maar vooral wat dit kan opleveren. Bij het inrichten van een kantoor is het van belang om aandacht te besteden aan de doelstellingen (het meest praktische gebruik hiervan) maar ook naar de mensen die uiteindelijk deze doelstellingen moeten realiseren. Dit maakt de keuze voor ergonomische meubels voor het kantoor bijna logisch. Hiermee wordt immers voorkomen dat medewerkers lichamelijke ongemakken krijgen waardoor ze beperkt inzetbaar zijn of het ziekteverzuim stijgt. De keuze voor ergonomisch kantoormeubilair is wellicht een iets grotere investering maar levert onderaan de streep wel meer op.