Waar moet een boekhoudprogramma aan voldoen? 0 276

Naast het werken aan je main business is het bijhouden van je administratie een van de belangrijkste taken als ondernemer. Als je dit zelf doet, kun je niet zonder een geschikt boekhoudprogramma. In dit artikel gaan we dieper in op de punten waar boekhoudsoftware  aan moet voldoen voor ondernemers. Er zijn immers zeer veel boekhoudpakketten waarvoor je kunt kiezen en niet iedere software is even geschikt.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Voor veel ondernemers is het bijhouden van de administratie een vervelend klusje. Het runnen van hun bedrijf heeft uiteraard prioriteit en omdat ze er vaak alleen voorstaan is de boekhouding een taak dat even in de avond of in de weekenden “moet” worden uitgevoerd. Daarbij speelt niet alleen de factor tijd een rol maar ook kennis. Het bijhouden van de administratie, en vooral de (regelmatig veranderende) eisen die de Belastingdienst hier aan stelt, vereist ook wat financiële kennis van de ondernemer.

De bovenstaande twee factoren spelen bij veel ondernemers een belangrijke rol bij de keuze of ze de boekhouding zelf willen doen of dit liever uitbesteden aan een boekhouder. Deze laatste optie is om praktische reden vaak verleidelijk maar kostentechnisch misschien een minder interessante keuze.

Gebruik maken van een boekhouder en een boekhoudprogramma

Voordat we dieper ingaan op de praktische kant is het goed om even kostentechnisch dieper  in te gaan of het in de arm nemen van een boekhouder een interessante optie is. Het is goed om je te realiseren dat de kosten die boekhouders in rekening brengen afhankelijk zijn van de intensiteit van de ondersteuning. Het verschil is heel eenvoudig weer te geven. Als jij als ondernemer ieder kwartaal een zak met bonnetjes over het bureau van de accountant uitstort en hierbij de opdracht geeft om dit uit te zoeken, zal deze persoon jou in ruil zijn factuur geven met hierop een flink bedrag vermeld.

Op het moment dat jij de administratie op een keurige manier (lees: overzichtelijk) digitaal toestuurt en de boekhouder de opdracht geeft om de belastingaangifte te verzorgen, zal deze persoon hier veel minder tijd aan kwijt zijn en jou een rekening sturen waarop een veel kleiner bedrag staat. Deze bovenstaande voorbeelden zijn uitersten maar komen wel uit de praktijk. Als de eerste optie het dichtst bij jouw werkwijze staat, stop dan met lezen van dit artikel. Dan heb je geen boekhoudprogramma nodig.

In het andere geval heb je wel digitale boekhoudsoftware nodig om je administratie aan te leveren ondanks dat je gebruik maakt van de diensten van een boekhouder. Veel boekhouders werken immers direct vanuit dit programma. Zij kunnen dan van afstand inloggen en daaruit hun werkzaamheden (zoals het uitvoeren van controles en het verzorgen van de belastingaangiftes) kunnen voldoen. Uiteraard moet je hun hiervoor toestemming geven.

Waarom de keuze voor boekhoudsoftware een keuze voor de langere termijn is

Als je een keuze gaat maken om boekhoudsoftware aan te schaffen, realiseer je dan dat dit een keuze is voor langere termijn. Het overzetten van je administratie is uiteraard wel mogelijk maar is niet altijd even praktisch. Er zijn boekhoudpakketten waar je iedere post stap voor stap over moet zetten op je nieuwe voorziening. Dat is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

5 redenen waarom je niet zonder een goed boekhoudprogramma kunt 0 200

boekhoudprogramma

Als ondernemer weet je als geen ander dat het bijhouden van je financiële administratie tot een van je belangrijkste taken hoort. Om deze taak op de meest efficiënte manier uit te kunnen voeren, kun je niet zonder een goed boekhoudprogramma. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen te verzinnen waarom je moet kiezen voor boekhoudsoftware dat aansluitend is op jouw (toekomstige) wensen. Veel ondernemers zien het bijhouden van de administratie immers als een grote uitdaging, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn!

Goede boekhoudprogramma’s als basis voor een succesvolle onderneming

Ondernemen is vooruitzien. Het denken in mogelijkheden is hierbij van groot belang. Dit kan alleen als je weet wat jouw mogelijkheden zijn en dan vaak vooral op financieel gebied. Alleen daarom al is een goede boekhouding onmisbaar. Een goede boekhouding biedt op ieder moment (en vanaf iedere plek) het inzicht dat je wilt hebben als jij een mogelijkheid ziet om een kans te pakken.  

Op het moment dat je als ondernemers een kans ziet, wil je er als ondernemer volledig op kunnen focussen. Het bijhouden van je administratie mag dan géén belemmerende taak worden. Je moet voorkomen dat een boekhouding veel tijd van je vraagt. Als ambitieuze ondernemer heb je deze tijd vaak niet.

Als jij als ondernemer gespecialiseerd bent in jouw vakgebied en je bent niet werkzaam in de financiële sector, is de kans groot dat je niet alle kennis hebt over belastingtechnische- en boekhoudkundige zaken. Daarnaast is deze sector sterk aan veranderingen onderhevig. Een goed boekhoudprogramma houdt deze zaken voor je bij. 

5 redenen waarom je niet zonder een goed boekhoudprogramma kunt

Goede boekhoudprogramma’s vormen dus de basis voor een succesvolle onderneming. Het is dus zeker goed om boekhoudsoftware als investering te zien. Door het gebruik van goede boekhoudsoftware wordt het bijhouden van je administratie geen uitdaging maar een handeling die je moeiteloos kunt uitvoeren. Een goed boekhoudprogramma ga je dan zien als een onmisbare tool om je bedrijf succesvol te runnen.

We zetten de 5 voornaamste redenen waarom je niet zonder een goed boekhoudprogramma kunt voor je op een rijtje:

  • Je hebt overzicht in je financiële huishouding 
  • Je maakt ingewikkelde materie voor jezelf gemak
  • Je creëert een efficiënte werkwijze (geen onnodig tijdverlies)
  • Je hebt geen specialistische kennis in boekhoudkundige zaken nodig
  • Je blijft up-to-date blijft met betrekking tot wijzigende regelgeving

Boekhoudsoftware voor beginnende ondernemers

Als je een beginnende ondernemer bent, is het helemaal niet nodig om voor de meest uitgebreide (lees: gecompliceerde) boekhoudsoftware te kiezen. Dit werkt immers helemaal niet praktisch. Je kunt het jezelf beter zo makkelijk mogelijk maken aangezien er al genoeg op je af zal komen en je boekhouding waarschijnlijk nog helemaal niet zo uitgebreid gaat zijn.  Je hebt dus geen “financiële kennis” nodig om hiervan gebruik te maken. Ga dus op zoek naar een zo makkelijk mogelijk boekhoudprogramma waarvan jij het idee hebt dat het bij je past en waar je de eerste tijd mee vooruit kunt. Op deze manier wordt het bijhouden van je boekhouding zelfs nog aangenaam gemaakt!