Waar je aan moet denken als je gaat ondernemen 0

Voor veel mensen is het hebben van een eigen bedrijf een ultieme droom. Niet voor niets komen er jaarlijks veel ondernemers bij. In Nederland kun je vrij makkelijk een onderneming starten. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je aan moet denken als je ondernemer wordt. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Oriëntatiefase

Een goed begin is het halve werk. Natuurlijk kun je direct naar de KVK rennen en roepen dat je een bedrijf wilt opzetten maar wat voor bedrijf moet dat dan zijn? Is er wel behoefte aan jouw product of dienst? Heb je wel de juiste diploma’s en papieren om dit bedrijf op te zetten en wat dacht je van startkapitaal? Is dit aanwezig of moet je gaan lenen? Allemaal zaken waar je in de oriëntatiefase al over na moet gaan denken als je ondernemer wordt.

Bedrijfsnaam bedenken

De volgende stap is het bedenken van een bedrijfsnaam. Veel ondernemers denken hier pas over na als ze alle andere voorbereidingen al gedaan hebben. Eigenlijk ben je dan gewoon te laat, want vaak duurt een bedrijfsnaam verzinnen langer dan je in eerste instantie verwacht. Daarbij komt dat je je bedrijfsnaam voor veel zaken al nodig hebt zoals je inschrijving bij de KvK, je logo, je website en een emailadres voor het bedrijf.

Kies een rechtsvorm

De volgende stap waar je over na moet denken als je ondernemer wordt is, de rechtsvorm van je bedrijf. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. De eenmanszaak, VOF en de BV zijn de meest gekozen vormen. Belangrijk is dat je je goed laat informeren wat het beste bij jou past.

Inschrijven KvK en btw nummer

Als je bovenstaande punten op een rijtje hebt, ben je klaar om naar de KvK te gaan en je bedrijf in te schrijven. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook een BTW-nummer (afhankelijk van de rechtsvorm).

Bankrekening openen

Zodra je in het bezit bent van een KvK- en BTW nummer, kun je een zakelijke bankrekening openen. Hierdoor kun je zakelijk- en privé kosten goed gescheiden houden en creëer je overzicht voor jezelf. Daarnaast is de zakelijke rekening ook noodzakelijk als je een zakelijke lening af wilt sluiten.

Administratie opzetten

Je bent bij wet verplicht om jouw bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je op papier of elektronisch vastlegt moet je zeven jaar bewaren om aan de fiscale regels te voldoen. Het beste online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Zo heb je alles netjes en overzichtelijk en voorkom je gezeur met de fiscus achteraf.

Website maken en uurtarief bepalen

Nu je de basis stappen gezet hebt is het natuurlijk belangrijk dat je gevonden gaat worden. Dit doe je niet alleen via social media maar natuurlijk ook door middel van je website. Hiervoor moet je alleen wel de beste hosting provider kiezen.

Daarnaast moet ook je uurtarief bepaald gaan worden. Het juiste uurtarief bepalen is lastig. Een te hoog tarief kan klanten afschrikken maar met een te laag tarief doe je jezelf vaak

Previous ArticleNext Article

Geef een antwoord