Waar je aan moet denken als je gaat ondernemen 0 254

Voor veel mensen is het hebben van een eigen bedrijf een ultieme droom. Niet voor niets komen er jaarlijks veel ondernemers bij. In Nederland kun je vrij makkelijk een onderneming starten. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je aan moet denken als je ondernemer wordt. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Oriëntatiefase

Een goed begin is het halve werk. Natuurlijk kun je direct naar de KVK rennen en roepen dat je een bedrijf wilt opzetten maar wat voor bedrijf moet dat dan zijn? Is er wel behoefte aan jouw product of dienst? Heb je wel de juiste diploma’s en papieren om dit bedrijf op te zetten en wat dacht je van startkapitaal? Is dit aanwezig of moet je gaan lenen? Allemaal zaken waar je in de oriëntatiefase al over na moet gaan denken als je ondernemer wordt.

Bedrijfsnaam bedenken

De volgende stap is het bedenken van een bedrijfsnaam. Veel ondernemers denken hier pas over na als ze alle andere voorbereidingen al gedaan hebben. Eigenlijk ben je dan gewoon te laat, want vaak duurt een bedrijfsnaam verzinnen langer dan je in eerste instantie verwacht. Daarbij komt dat je je bedrijfsnaam voor veel zaken al nodig hebt zoals je inschrijving bij de KvK, je logo, je website en een emailadres voor het bedrijf.

Kies een rechtsvorm

De volgende stap waar je over na moet denken als je ondernemer wordt is, de rechtsvorm van je bedrijf. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. De eenmanszaak, VOF en de BV zijn de meest gekozen vormen. Belangrijk is dat je je goed laat informeren wat het beste bij jou past.

Inschrijven KvK en btw nummer

Als je bovenstaande punten op een rijtje hebt, ben je klaar om naar de KvK te gaan en je bedrijf in te schrijven. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook een BTW-nummer (afhankelijk van de rechtsvorm).

Bankrekening openen

Zodra je in het bezit bent van een KvK- en BTW nummer, kun je een zakelijke bankrekening openen. Hierdoor kun je zakelijk- en privé kosten goed gescheiden houden en creëer je overzicht voor jezelf. Daarnaast is de zakelijke rekening ook noodzakelijk als je een zakelijke lening af wilt sluiten.

Administratie opzetten

Je bent bij wet verplicht om jouw bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je op papier of elektronisch vastlegt moet je zeven jaar bewaren om aan de fiscale regels te voldoen. Het beste online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Zo heb je alles netjes en overzichtelijk en voorkom je gezeur met de fiscus achteraf.

Website maken en uurtarief bepalen

Nu je de basis stappen gezet hebt is het natuurlijk belangrijk dat je gevonden gaat worden. Dit doe je niet alleen via social media maar natuurlijk ook door middel van je website. Hiervoor moet je alleen wel de beste hosting provider kiezen.

Daarnaast moet ook je uurtarief bepaald gaan worden. Het juiste uurtarief bepalen is lastig. Een te hoog tarief kan klanten afschrikken maar met een te laag tarief doe je jezelf vaak

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Zo zet je de volgende stap als ondernemer 0 265

Zo zet je de volgende stap als ondernemer

Je bent al een tijdje aan het ondernemen en je lijkt een stabiel bedrijf te hebben neergezet. Dat is natuurlijk fijn, maar daarmee verdwijnt het uitdagende gevoel dat je in het begin had ook wel een beetje. Het is dan dus belangrijk om je te gaan verdiepen in de volgende stappen die je kan zetten. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Daarover vind je in dit artikel de nodige tips. Bekijk hoe jij jezelf verder wilt ontwikkelen.

Groter groeien in de branche

Je kan natuurlijk verder gaan met datgene waar je ooit mee begon. Nu je een plaatsje in de branche hebt veroverd, kan het aantrekkelijk zijn om eens te bekijken of je de concurrenten die boven je staan kan aanvallen. Daarvoor zal je dan wel op alle vlakken moeten groeien. Dit komt vooral neer op durven investeren. Investeren in jezelf, in je kennis en in je mogelijkheden. Daar is geld voor nodig, dus verdiep je vooral ook in alles over zakelijk investeren. Het voordeel van deze stap is dat je al een goede basis hebt waarop je kan voorborduren als ondernemer.

Groeien in de diepte

Het is ook een mogelijkheid om op zoek te gaan naar nevenactiviteiten die je kan gaan doen met jouw onderneming. Je biedt bijvoorbeeld een bepaald product of een bepaalde dienst aan. Die dienst of dat product staat natuurlijk niet op zich. Welke bedrijven bieden nu aanverwante diensten of middelen aan die je misschien beter zelf kan gaan aanbieden? Dit biedt jou namelijk verschillende nieuwe mogelijkheden. Je kan de diensten naast elkaar aanbieden, maar je kan ook met pakketten aan de slag gaan. Op die manier kan je dus ook in je klantrelaties investeren. Ook dat kan je als een voordeel zien.

Een nieuwe branche ontdekken

Het kan ook zijn dat je denkt dat je de grenzen van deze markt bereikt hebt. Dan kan het weleens tijd zijn om een nieuwe uitdaging te zoeken. Het begrip serieondernemer is de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair geworden. Dit zijn mensen die keer op keer opnieuw beginnen met een onderneming. Vaak ook in verschillende takken van de maatschappij. Je kan zo iedere keer weer een nieuwe uitdaging vinden. Zeker wanneer je iemand bent die snel ideeën heeft en deze ook gemakkelijk weet te ontwikkelen, dan is het mogelijk om steeds weer iets nieuws te vinden om je op te richten.

Help anderen op weg

De laatste manier om je te ontwikkelen als ondernemer is door anderen op weg te helpen. Je kan bijvoorbeeld je kennis delen en zo anderen een goede start geven. Zo blijf je er zelf bij betrokken en ben je iedere keer opnieuw ondernemer, alleen dan met gedeeld risico. Je kan ook ervoor kiezen om goede ideeën van anderen niet goed van de grond komen over te nemen. Door in bedrijven te stappen waar jij geloof in hebt, kan je dan veel voldoening halen uit het proces. Dit is ook heel aantrekkelijk om te doen. Je moet dan wel durven investeren.

Ondernemen zonder inschrijving bij het KVK? 0 235

Ondernemen zonder inschrijving kvk

De Kamer van Koophandel maakte onlangs bekend dat het aantal bedrijven in Nederland het vorige jaar is gegroeid. Het grootste deel van deze groei komt tot stand door het stijgende aantal ZZP’ers. De KvK meldde dat er in ongeveer 168.000 mensen gestart zijn met een eenmanszaak, maar dit cijfer geeft niet het volledige beeld. Er zijn ook een aantal ondernemers die freelancer zijn zonder ingeschreven te staan bij de KvK. Over het aantal mensen die gebruik maken van deze optie zijn géén cijfers bekend.     

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht

Het is niet direct wettelijk verplicht om je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit hangt af om je door de Belastingdienst en de KvK wordt gezien als ondernemer. De belangrijkste criteria hiervoor zijn:

  • Je moet deelnemen aan het economisch verkeer. Hiermee loop je een ondernemersrisico en ben je aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen van je onderneming. 
  • Je beoogt een winst en een continuïteit voor je onderneming. 
  • Er is sprake van een duurzame combinatie van kapitaal en arbeid.
  • Je bedrijfsomvang is voldoende. De norm hierbij is een omzet van € 10.000 per jaar en minimale bedrijfsinzet van 15 uur per week. 

Als je niet aan alle criteria voor een inschrijving voldoet, kun je wel ZZP’er zijn maar hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je je inkomsten die je met je eigen inkomsten hebt verdiend netjes aan de Belastingdienst opgeeft als inkomsten uit overige werkzaamheden, dan heeft het niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel géén nadelige gevolgen voor je. De Belastingdienst zal je dan zeker geen strobreed in de weg leggen omdat je dan zelfs méér belasting betaalt. Je loopt immers de ondernemersvoordelen mis die je wel gehad zou hebben als je ingeschreven stond (en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur). 

Let op dat je je werkzaamheden niet te snel beoordeeld als “bijverdiensten”. Als de Belastingdienst hier een andere mening over heeft en je toch aanmerkt als ondernemer, zul je achteraf alsnog verplicht worden gesteld om de BTW af te dragen over de inkomsten uit eigen werkzaamheden.

Freelancer zijn zonder KVK

Naast de bovenstaande mogelijkheden zijn er meerdere organisaties die constructies aanbieden om freelancer te kunnen zijn zonder KVK inschrijving. Deze bedrijven dienen als tussenpersoon tussen de ondernemer en de opdrachtgever. Je komt dan als ZZP’er op de loonlijst van deze organisatie. Deze constructie wordt ook wel payrolling genoemd. 

Het payrollbedrijf neemt de administratie en de facturering van je over. De ZZP’er heeft wel de volledige vrijheid als ondernemer maar kan ook nog profiteren van de sociale zekerheden. Hierbij kan gedacht worden aan verzekeringen voor de WW, ZW, en WIA. 

Aan het gebruik van deze diensten hangt natuurlijk wél een prijskaartje vast dat een druk legt op de winst. Daarnaast zal deze overeenkomst een grijs gebied creëren tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Dit is een keuze die iedere freelancer voor zichzelf zal moeten maken. Veel ondernemers zien hier niets in omdat ze een bewuste keuze maken voor 100% zelfstandigheid. Zij sluiten zich het liefst aan bij die 168.000 mensen die deze stap hebben gezet.