
E-mail marketing is een zeer succesvolle manier van online marketing, maar is wel relatief complex. Als je e-mail marketing op een succesvolle wijze wilt inzetten, moet je rekening houden met een aantal belangrijke aspecten. Vanzelfsprekend moet je rekening houden met de inhoud van je mailing, maar ook hoe je dit in een vorm gaat gieten. Om maar een actueel voorbeeld te geven: je zult immers ook rekening moeten houden met de privacy wet. Je kunt immers niet iedere klant ongevraagd blij maken met je e-mails, hoe nuttig dan ook. Een klant moet hier expliciet toestemming voor geven en zich ook makkelijk kunnen uitschrijven. Als zal dit laatste niet snel gebeuren, als je jouw e-mail campagne juist inzet.
Met een e-mail campagne bewandel je een dunne lijn, dat het verschil maakt tussen opdringen en een toegevoegde waarde hebben voor je doelgroep. Je moet dus goede afgewogen keuzes maken met betrekking tot de volgende punten:
- De inhoud van de mails.
- Welke doelgroep benader je?
- De relevantie van je mails.
- De doelstelling van je mail.
- De manier waarop je je mailing vormgeeft.
E-mail marketing moet zorgvuldig ingezet worden dus. Hiermee willen we zeker niet aangeven dat e-mail marketing niet interessant is om te overwegen, integendeel zelfs! Je kunt met behulp van e-mail marketing op een uitstekende manier in contact blijven met je doelgroep. Als je weet dat een geïnteresseerde gemiddeld zeven contactmomenten nodig heeft om een keuze te maken, kun je het belang van e-mail marketing inschatten.
Strategie achter e-mail marketing
Het is heel belangrijk om een goed doordachte strategie te bedenken om een optimaal rendement uit een email marketing campagne te halen. Zoals aangegeven is de grens tussen opdringen en nuttige informatie geven erg dun. Als je aan de juist kant van de grens zit, zal jouw doelgroep vol interesse de mail openen en graag lezen wat je te melden hebt. Dit is vooral van toepassing bij de informatieve mails of als je bekend staat om je mooie (tijdelijke) aanbiedingen. Als je té opdringerig wordt, zal je mail ongelezen naar de prullenbak verdwijnen. Dit kan zelfs je imago schaden. Je moet ook goed voor jezelf bepalen hoe vaak je een email stuurt. Ook in dit opzicht is de lijn dun, en je moet binnen de lijntjes kleuren.
Een e-mail marketing strategie kun je baseren op de volgende aspecten:
- Concurrentie (wat doen zij met email marketing?);
- Segmentatiecriteria van je doelgroep;
- Kansen en bedreigingen;
- Ontwikkelingen in de markt;
- Je contentkalender;
- Verwachtingen voor de toekomst.
Daarnaast is het belangrijk om je doelstellingen voor je e-mail marketing campagne te bepalen. Doe dit letterlijk en figuurlijk SMART: Specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijdsgebonden. Op deze manier kun je je KPI’s (key performance indicators) op een juiste manier bepalen, evalueren en bijsturen.
De doelstellingen van een email campagne
Je kunt onder andere denken aan de volgende doelstellingen voor een e-mail campagne:
- Genereren van traffic naar je webshop of winkel;
- Stimuleren van verkoop;
- Branding;
- Serviceverlening;
- Leadgeneratie;
- Eventmarketing.
De segmentatiecriteria van je doelgroep zijn erg belangrijk bij de inzet van e-mail marketing. Deze criteria zijn immers belangrijk voor het bepalen van je doelgroep. Wellicht heb je diverse soorten klanten, hebben zij verschillende motieven die de verkoopbeslissing kunnen beïnvloeden of zijn er verschillende voorkeuren in communicatie en interesses.
Daarnaast is de fase waarin je klant zit in een beslissingsproces van groot belang. Dit is enorm belangrijk bij het maken van de keuze welke informatie je stuurt aan je doelgroep. Dit moet immers zoveel mogelijk aansluiten. Op basis van deze zaken kun je de inhoud van je mailing bepalen.