Met deze verzekeringen maak je ondernemen gemakkelijker 0 46

Met deze verzekeringen maak je ondernemen gemakkelijker

Het is leuk om te ondernemen. Er zitten echter ook wel de nodige risico’s aan. Het is dus wel belangrijk dat je er op de juiste wijze op voorbereid bent. Dat doe je bijvoorbeeld door de juiste verzekeringen te verzorgen. Dit hoeft gelukkig niet heel lastig te zijn. We hebben namelijk een lijstje voor je opgesteld met de verzekeringen waarmee jij het ondernemen voor jezelf een stuk gemakkelijker kan maken. Zorg dus dat je die in ieder geval op orde hebt. Dit maakt je kansen op succes direct een stuk groter.

De aansprakelijkheid verzekeren

Misschien wel het belangrijkste wat je kan doen als ondernemer, is zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering. Al heb je deze natuurlijk niet alleen voor ondernemers. Ze zijn er ook voor thuis. Het is in ieder geval belangrijk dat zaken met betrekking tot schade altijd goed verzekerd zijn. De kosten kunnen dan immers hoog oplopen en je wilt daardoor niet in de problemen komen. Wanneer je zorgt voor dit type verzekering, dan ben je er in ieder geval zeker van dat je de problemen in de hand kan houden. Daar leg je dus de basis mee, maar er is nog meer.

Oppassen met fouten

Het is natuurlijk ook zo dat je altijd een fout kan maken. Je blijft immers ook een mens. Daarom is het ook belangrijk om je daar op een goede manier tegen te verzekeren. Zeker wanneer je een eenmanszaak hebt is dit een goed idee. Daarvoor bestaat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zeker ook in beroepen waarin fouten grote gevolgen kunnen hebben is het belangrijk om te zorgen dat je goed verzekerd bent tegen dit soort situaties. Laat je hier eventueel ook over voorlichten door een expert. Zo weet je altijd zeker dat je op de juiste manier gedekt bent in geval van fouten.

Hulp bij misstanden

Wanneer je in een situatie komt waar het recht aan te pas moet komen, is het ook wel fijn om gedekt te zijn. Daarom is het voor ondernemers ook altijd aan te raden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Aan de hand daarvan kan je dan namelijk zorgen dat de problemen waar je mee te maken krijgt goed afgehandeld kunnen worden. Eventuele juridische kosten hoeven dan immers niet direct meer een struikelblok voor je te vormen. Het geeft veel rust in het ondernemen wanneer je weet dat je van dit soort zaken bent voorzien. Daarom kies je hiervoor.

Een verzekering voor moderne tijden

De tijden zijn veranderd. Daardoor zijn nu ook andere verzekeringen nodig dan pakweg 20 jaar geleden. Denk bijvoorbeeld eens aan de cyberverzekering. De digitale wereld is zo vervlochten met de echte wereld geraakt, dat het tot grote schade kan leiden wanneer daar iets misgaat. Denk bijvoorbeeld aan een cyberaanval of aan online diefstal. Je wilt er wel zeker van zijn dat dit je niet direct de kop kost. Daarom is het dus ook altijd van belang om een goede cyberverzekering af te sluiten. Je kan dan met een gerust hart online en offline aan de slag.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Ondernemen zonder inschrijving bij het KVK? 0 72

Ondernemen zonder inschrijving kvk

De Kamer van Koophandel maakte onlangs bekend dat het aantal bedrijven in Nederland het vorige jaar is gegroeid. Het grootste deel van deze groei komt tot stand door het stijgende aantal ZZP’ers. De KvK meldde dat er in ongeveer 168.000 mensen gestart zijn met een eenmanszaak, maar dit cijfer geeft niet het volledige beeld. Er zijn ook een aantal ondernemers die freelancer zijn zonder ingeschreven te staan bij de KvK. Over het aantal mensen die gebruik maken van deze optie zijn géén cijfers bekend.     

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht

Het is niet direct wettelijk verplicht om je als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit hangt af om je door de Belastingdienst en de KvK wordt gezien als ondernemer. De belangrijkste criteria hiervoor zijn:

  • Je moet deelnemen aan het economisch verkeer. Hiermee loop je een ondernemersrisico en ben je aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen van je onderneming. 
  • Je beoogt een winst en een continuïteit voor je onderneming. 
  • Er is sprake van een duurzame combinatie van kapitaal en arbeid.
  • Je bedrijfsomvang is voldoende. De norm hierbij is een omzet van € 10.000 per jaar en minimale bedrijfsinzet van 15 uur per week. 

Als je niet aan alle criteria voor een inschrijving voldoet, kun je wel ZZP’er zijn maar hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je je inkomsten die je met je eigen inkomsten hebt verdiend netjes aan de Belastingdienst opgeeft als inkomsten uit overige werkzaamheden, dan heeft het niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel géén nadelige gevolgen voor je. De Belastingdienst zal je dan zeker geen strobreed in de weg leggen omdat je dan zelfs méér belasting betaalt. Je loopt immers de ondernemersvoordelen mis die je wel gehad zou hebben als je ingeschreven stond (en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur). 

Let op dat je je werkzaamheden niet te snel beoordeeld als “bijverdiensten”. Als de Belastingdienst hier een andere mening over heeft en je toch aanmerkt als ondernemer, zul je achteraf alsnog verplicht worden gesteld om de BTW af te dragen over de inkomsten uit eigen werkzaamheden.

Freelancer zijn zonder KVK

Naast de bovenstaande mogelijkheden zijn er meerdere organisaties die constructies aanbieden om freelancer te kunnen zijn zonder KVK inschrijving. Deze bedrijven dienen als tussenpersoon tussen de ondernemer en de opdrachtgever. Je komt dan als ZZP’er op de loonlijst van deze organisatie. Deze constructie wordt ook wel payrolling genoemd. 

Het payrollbedrijf neemt de administratie en de facturering van je over. De ZZP’er heeft wel de volledige vrijheid als ondernemer maar kan ook nog profiteren van de sociale zekerheden. Hierbij kan gedacht worden aan verzekeringen voor de WW, ZW, en WIA. 

Aan het gebruik van deze diensten hangt natuurlijk wél een prijskaartje vast dat een druk legt op de winst. Daarnaast zal deze overeenkomst een grijs gebied creëren tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Dit is een keuze die iedere freelancer voor zichzelf zal moeten maken. Veel ondernemers zien hier niets in omdat ze een bewuste keuze maken voor 100% zelfstandigheid. Zij sluiten zich het liefst aan bij die 168.000 mensen die deze stap hebben gezet. 

Kenmerken van een eenmanszaak  0 76

Eenmanszaak

Als je gaat starten als ZZP’er stel je voor jezelf een bedrijfsplan op. Een van de eerste zaken die hierbij aan bod komt, is de keuze voor de ondernemingsvorm. Bekende keuzes hierin zijn de BV, NV of een eenmanszaak. De meeste ZZP’ers kiezen voor deze laatste vorm. In dit artikel beschrijven we de kenmerken van een eenmanszaak. 

Als startende ondernemer zullen je ideeën of ambities de basis zijn voor het bedenken en schrijven van een ondernemingsplan. Na het schrijven van dit plan krijg je een beeld in welke ondernemingsvorm je bedrijf gaat gieten. De keuze hiervoor heeft voornamelijk betrekking op de aansprakelijkheid voor als het mis mocht gaan. Hoewel je hier liever niet aan denkt en er ook niet vanuit gaat dat deze situatie aan de orde komt, is het wel van belang dat je hier even goed over nadenkt. Hiermee kan je veel problemen voorkomen. 

Wat is een eenmanszaak?

De naam geeft het al aan, een eenmanszaak is een onderneming waarvan één persoon de eigenaar is en alle verantwoordelijkheden draagt. Hierdoor wordt deze ondernemingsvorm niet gezien als een rechtspersoonlijkheid maar als economische activiteit van een natuurlijk persoon. Dat dit in een bedrijfsvorm is, heeft geen invloed op de invulling van de aansprakelijkheid. 

Het grote nadeel van een eenmanszaak wordt hiermee ook direct duidelijk: je bent met je volledige vermogen (dus inclusief je privé vermogen zoals je inboedel en een eventuele koophuis) aansprakelijk voor de eventuele schulden die je maakt. Als je het risico op persoonlijke aansprakelijkheid niet wilt lopen kun je beter kiezen voor een besloten vennootschap (BV). 

Je hebt als ZZP’er vaak veel meer belastingvoordeel als je kiest voor een eenmanszaak, dan wanneer je kiest voor een BV of NV. Als eigenaar van de eenmanszaak ben je vanzelfsprekend belastingplichtig en moet je belasting over je inkomen (winst) en omzet (BTW) afdragen. Daarnaast zijn er een aantal regelingen waar een eenmanszaak in aanmerking voor kan komen om gebruik van te maken zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling, investeringsaftrek, meewerkaftrek, fiscale oudedagsreserve en diverse andere aftrekposten.

Veel ZZP’ers kiezen dan ook om te starten met deze ondernemingsvorm om deze later om te gieten naar een andere keuze. 

Oprichting van een eenmanszaak

Een eenmanszaak kun je eenvoudig oprichten. Slechts een bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaat voor een inschrijving. Na het invullen van de benodigde formulieren, het tonen van je legitimatie en het betalen van het verschuldigde bedrag hiervoor heb je een bedrijf op je naam staan. De KvK geeft de inschrijving door aan de Belastingdienst. De fiscus zal verder beoordelen of je aan de criteria voldoet om als ondernemer aangemerkt te worden en hierdoor in aanmerking kan komen voor de belastingtechnische voordelen hiervan.

Personeel aannemen

Zoals aangegeven is de naam “eenmanszaak” een toepasselijke benaming voor deze ondernemingsvorm. Aan de andere kant kan deze naam wat verwarring opwekken. Het is namelijk niet een vastgesteld feit dat er in de eenmanszaak slechts één persoon hoeft te werken. Hier bestaan wel eens misverstanden over. De eigenaar van de eenmanszaak is vrij om personeel in dienst te hebben. Op dat moment wordt deze persoon dus werkgever en is er de verplichting om loonheffingen over het salaris van de medewerkers af te dragen. Daarnaast ontstaat er een extra administratieplicht (het bijhouden van persoonsgegevens en urenregistratie).