Kenmerken van een eenmanszaak  0 385

Eenmanszaak

Als je gaat starten als ZZP’er stel je voor jezelf een bedrijfsplan op. Een van de eerste zaken die hierbij aan bod komt, is de keuze voor de ondernemingsvorm. Bekende keuzes hierin zijn de BV, NV of een eenmanszaak. De meeste ZZP’ers kiezen voor deze laatste vorm. In dit artikel beschrijven we de kenmerken van een eenmanszaak. 

Als startende ondernemer zullen je ideeën of ambities de basis zijn voor het bedenken en schrijven van een ondernemingsplan. Na het schrijven van dit plan krijg je een beeld in welke ondernemingsvorm je bedrijf gaat gieten. De keuze hiervoor heeft voornamelijk betrekking op de aansprakelijkheid voor als het mis mocht gaan. Hoewel je hier liever niet aan denkt en er ook niet vanuit gaat dat deze situatie aan de orde komt, is het wel van belang dat je hier even goed over nadenkt. Hiermee kan je veel problemen voorkomen. 

Wat is een eenmanszaak?

De naam geeft het al aan, een eenmanszaak is een onderneming waarvan één persoon de eigenaar is en alle verantwoordelijkheden draagt. Hierdoor wordt deze ondernemingsvorm niet gezien als een rechtspersoonlijkheid maar als economische activiteit van een natuurlijk persoon. Dat dit in een bedrijfsvorm is, heeft geen invloed op de invulling van de aansprakelijkheid. 

Het grote nadeel van een eenmanszaak wordt hiermee ook direct duidelijk: je bent met je volledige vermogen (dus inclusief je privé vermogen zoals je inboedel en een eventuele koophuis) aansprakelijk voor de eventuele schulden die je maakt. Als je het risico op persoonlijke aansprakelijkheid niet wilt lopen kun je beter kiezen voor een besloten vennootschap (BV). 

Je hebt als ZZP’er vaak veel meer belastingvoordeel als je kiest voor een eenmanszaak, dan wanneer je kiest voor een BV of NV. Als eigenaar van de eenmanszaak ben je vanzelfsprekend belastingplichtig en moet je belasting over je inkomen (winst) en omzet (BTW) afdragen. Daarnaast zijn er een aantal regelingen waar een eenmanszaak in aanmerking voor kan komen om gebruik van te maken zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling, investeringsaftrek, meewerkaftrek, fiscale oudedagsreserve en diverse andere aftrekposten.

Veel ZZP’ers kiezen dan ook om te starten met deze ondernemingsvorm om deze later om te gieten naar een andere keuze. 

Oprichting van een eenmanszaak

Een eenmanszaak kun je eenvoudig oprichten. Slechts een bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaat voor een inschrijving. Na het invullen van de benodigde formulieren, het tonen van je legitimatie en het betalen van het verschuldigde bedrag hiervoor heb je een bedrijf op je naam staan. De KvK geeft de inschrijving door aan de Belastingdienst. De fiscus zal verder beoordelen of je aan de criteria voldoet om als ondernemer aangemerkt te worden en hierdoor in aanmerking kan komen voor de belastingtechnische voordelen hiervan.

Personeel aannemen

Zoals aangegeven is de naam “eenmanszaak” een toepasselijke benaming voor deze ondernemingsvorm. Aan de andere kant kan deze naam wat verwarring opwekken. Het is namelijk niet een vastgesteld feit dat er in de eenmanszaak slechts één persoon hoeft te werken. Hier bestaan wel eens misverstanden over. De eigenaar van de eenmanszaak is vrij om personeel in dienst te hebben. Op dat moment wordt deze persoon dus werkgever en is er de verplichting om loonheffingen over het salaris van de medewerkers af te dragen. Daarnaast ontstaat er een extra administratieplicht (het bijhouden van persoonsgegevens en urenregistratie). 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie