Kenmerken van een eenmanszaak  0 76

Eenmanszaak

Als je gaat starten als ZZP’er stel je voor jezelf een bedrijfsplan op. Een van de eerste zaken die hierbij aan bod komt, is de keuze voor de ondernemingsvorm. Bekende keuzes hierin zijn de BV, NV of een eenmanszaak. De meeste ZZP’ers kiezen voor deze laatste vorm. In dit artikel beschrijven we de kenmerken van een eenmanszaak. 

Als startende ondernemer zullen je ideeën of ambities de basis zijn voor het bedenken en schrijven van een ondernemingsplan. Na het schrijven van dit plan krijg je een beeld in welke ondernemingsvorm je bedrijf gaat gieten. De keuze hiervoor heeft voornamelijk betrekking op de aansprakelijkheid voor als het mis mocht gaan. Hoewel je hier liever niet aan denkt en er ook niet vanuit gaat dat deze situatie aan de orde komt, is het wel van belang dat je hier even goed over nadenkt. Hiermee kan je veel problemen voorkomen. 

Wat is een eenmanszaak?

De naam geeft het al aan, een eenmanszaak is een onderneming waarvan één persoon de eigenaar is en alle verantwoordelijkheden draagt. Hierdoor wordt deze ondernemingsvorm niet gezien als een rechtspersoonlijkheid maar als economische activiteit van een natuurlijk persoon. Dat dit in een bedrijfsvorm is, heeft geen invloed op de invulling van de aansprakelijkheid. 

Het grote nadeel van een eenmanszaak wordt hiermee ook direct duidelijk: je bent met je volledige vermogen (dus inclusief je privé vermogen zoals je inboedel en een eventuele koophuis) aansprakelijk voor de eventuele schulden die je maakt. Als je het risico op persoonlijke aansprakelijkheid niet wilt lopen kun je beter kiezen voor een besloten vennootschap (BV). 

Je hebt als ZZP’er vaak veel meer belastingvoordeel als je kiest voor een eenmanszaak, dan wanneer je kiest voor een BV of NV. Als eigenaar van de eenmanszaak ben je vanzelfsprekend belastingplichtig en moet je belasting over je inkomen (winst) en omzet (BTW) afdragen. Daarnaast zijn er een aantal regelingen waar een eenmanszaak in aanmerking voor kan komen om gebruik van te maken zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling, investeringsaftrek, meewerkaftrek, fiscale oudedagsreserve en diverse andere aftrekposten.

Veel ZZP’ers kiezen dan ook om te starten met deze ondernemingsvorm om deze later om te gieten naar een andere keuze. 

Oprichting van een eenmanszaak

Een eenmanszaak kun je eenvoudig oprichten. Slechts een bezoek aan de Kamer van Koophandel volstaat voor een inschrijving. Na het invullen van de benodigde formulieren, het tonen van je legitimatie en het betalen van het verschuldigde bedrag hiervoor heb je een bedrijf op je naam staan. De KvK geeft de inschrijving door aan de Belastingdienst. De fiscus zal verder beoordelen of je aan de criteria voldoet om als ondernemer aangemerkt te worden en hierdoor in aanmerking kan komen voor de belastingtechnische voordelen hiervan.

Personeel aannemen

Zoals aangegeven is de naam “eenmanszaak” een toepasselijke benaming voor deze ondernemingsvorm. Aan de andere kant kan deze naam wat verwarring opwekken. Het is namelijk niet een vastgesteld feit dat er in de eenmanszaak slechts één persoon hoeft te werken. Hier bestaan wel eens misverstanden over. De eigenaar van de eenmanszaak is vrij om personeel in dienst te hebben. Op dat moment wordt deze persoon dus werkgever en is er de verplichting om loonheffingen over het salaris van de medewerkers af te dragen. Daarnaast ontstaat er een extra administratieplicht (het bijhouden van persoonsgegevens en urenregistratie). 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Hoe kom je als ondernemer aan klanten? 0 73

Hoe kom je aan klanten?

Het is een dilemma waar veel (beginnende) zelfstandigen zonder personeel mee zitten: hoe kom je als ondernemer aan klanten? Dit is wel één van de meest belangrijke onderdelen van je bedrijfsvoering. Dit bepaalt immers hoe dik je boterham belegd wordt. Je opdrachtgevers zijn de aorta van je bedrijf. Hierop zal je je volledige bedrijfsvoering op hebben ingericht. Het is daarom ook wel belangrijk dat je klantenstroom dusdanig groot is dat je hier voldoende inkomsten uit kunt genereren. Als je op internet kijkt, zie je dat hier diverse mogelijkheden voor zijn. Hieruit zou je kunnen opmaken dat je keuze genoeg hebt, maar als iedereen dezelfde weg bewandeld, wordt het moeilijker om op te vallen in de massa. Gelukkig zijn er meer wegen naar succes. 

Als ondernemer gebruik maken van crowdsourcing

Je kunt natuurlijk als ondernemer gebruik maken van crowdsourcing. Bij crowdsourcing maken bedrijven gebruik van kennis, kunde en creativiteit van anderen (vaak ondernemers) om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Deze aanbesteding vindt meestal online plaats via speciaal hiervoor ingerichte websites of online communities. Op dit platform kunnen diverse aanbieders (opdrachtgevenden en uitvoerenden) elkaar treffen en wordt dan ook gebruikt als een soort “meetingpoint”. Je hebt dus als beginnend ondernemer niet de volledige invloed op je succes als je gebruik maakt van deze methode. Het is echter wél een uitstekend platform om ervaring op te doen of een portfolio op te bouwen.

Gebruik van reviews om meer klanten te krijgen als ondernemer 

Het opgebouwde portfolio kun je gebruiken als “wapen” op je website of social media accounts. Dit wapen kun je onder andere inzetten door reviews te plaatsen. Reviews zijn waarderingen en beoordelingen die zijn geschreven door je opdrachtgevers of klanten. Deze reviews kunnen zeer waardevol voor je zijn om meer klanten te krijgen als ondernemer! Je kunt zelf wel roepen dat je de beste ondernemer bent in je branche, maar wie zegt dat jij de waarheid schrijft. Iedere ondernemer roept dit immers. De beste mensen die dit kunnen beoordelen zijn je klanten, dit zijn immers de ervaringsdeskundigen. Potentiële opdrachtgevers zullen deze reviews zeker meenemen in hun keuze.

Kennis maken met potentiële klanten, maak gebruik van de kracht van netwerken

De laatste optie die we in dit kader met je willen delen is het gebruik maken van de kracht van netwerken. Bij het netwerken maak je fysiek kennis met je potentiële klanten. De beste keuze hierbij is om te kiezen voor netwerken waarbij je face to face met iemand kan communiceren. Daarbij is het goed om je aan te sluiten bij een netwerkplatform dat nét even verder gaan dan het uitwisselen van beleefdheden en visitekaartjes. Er zijn bijeenkomsten waarbij je de mogelijkheid krijgt om te pitchen. Dit zijn de netwerkbijeenkomsten waaraan je het meest hebt. Het is van belang om hierbij niet alleen aan te geven wie je bent en wat je doet, maar ook duidelijk aan te geven naar wie je op zoek bent. Die transparantie met betrekking tot je “zoekvraag” is een belangrijke factor voor de kracht van het netwerken.

Hoe kom je als ondernemer aan klanten?

Veel ondernemers hebben een hele duidelijke visie over hun aanbod in combinatie met hun bedrijfsprocessen. De route hoe je als ondernemer aan je klanten komt is minder uitgestippeld. Dat is verrassend, want deze mensen vormen immers de belangrijkste levensslagader van een bedrijf. Daarom is het goed om hier overwogen keuzes in te maken en soms andere wegen te bewandelen dan de massa. Iedere sleutel naar succes is immers uniek.

Waar je aan moet denken als je gaat ondernemen 0 91

Voor veel mensen is het hebben van een eigen bedrijf een ultieme droom. Niet voor niets komen er jaarlijks veel ondernemers bij. In Nederland kun je vrij makkelijk een onderneming starten. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je aan moet denken als je ondernemer wordt. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Oriëntatiefase

Een goed begin is het halve werk. Natuurlijk kun je direct naar de KVK rennen en roepen dat je een bedrijf wilt opzetten maar wat voor bedrijf moet dat dan zijn? Is er wel behoefte aan jouw product of dienst? Heb je wel de juiste diploma’s en papieren om dit bedrijf op te zetten en wat dacht je van startkapitaal? Is dit aanwezig of moet je gaan lenen? Allemaal zaken waar je in de oriëntatiefase al over na moet gaan denken als je ondernemer wordt.

Bedrijfsnaam bedenken

De volgende stap is het bedenken van een bedrijfsnaam. Veel ondernemers denken hier pas over na als ze alle andere voorbereidingen al gedaan hebben. Eigenlijk ben je dan gewoon te laat, want vaak duurt een bedrijfsnaam verzinnen langer dan je in eerste instantie verwacht. Daarbij komt dat je je bedrijfsnaam voor veel zaken al nodig hebt zoals je inschrijving bij de KvK, je logo, je website en een emailadres voor het bedrijf.

Kies een rechtsvorm

De volgende stap waar je over na moet denken als je ondernemer wordt is, de rechtsvorm van je bedrijf. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. De eenmanszaak, VOF en de BV zijn de meest gekozen vormen. Belangrijk is dat je je goed laat informeren wat het beste bij jou past.

Inschrijven KvK en btw nummer

Als je bovenstaande punten op een rijtje hebt, ben je klaar om naar de KvK te gaan en je bedrijf in te schrijven. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook een BTW-nummer (afhankelijk van de rechtsvorm).

Bankrekening openen

Zodra je in het bezit bent van een KvK- en BTW nummer, kun je een zakelijke bankrekening openen. Hierdoor kun je zakelijk- en privé kosten goed gescheiden houden en creëer je overzicht voor jezelf. Daarnaast is de zakelijke rekening ook noodzakelijk als je een zakelijke lening af wilt sluiten.

Administratie opzetten

Je bent bij wet verplicht om jouw bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Alle basisgegevens die je op papier of elektronisch vastlegt moet je zeven jaar bewaren om aan de fiscale regels te voldoen. Het beste online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Zo heb je alles netjes en overzichtelijk en voorkom je gezeur met de fiscus achteraf.

Website maken en uurtarief bepalen

Nu je de basis stappen gezet hebt is het natuurlijk belangrijk dat je gevonden gaat worden. Dit doe je niet alleen via social media maar natuurlijk ook door middel van je website. Hiervoor moet je alleen wel de beste hosting provider kiezen.

Daarnaast moet ook je uurtarief bepaald gaan worden. Het juiste uurtarief bepalen is lastig. Een te hoog tarief kan klanten afschrikken maar met een te laag tarief doe je jezelf vaak