BTW factureren en afdragen 0 319

BTW

De term BTW speelt een belangrijk onderdeel in ons dagelijks leven, zonder dat we dit eigenlijk in de gaten hebben. Op de prijskaartjes in winkels en op internet, worden in de meeste gevallen de prijzen mét BTW gecommuniceerd waardoor we eigenlijk geen enkel idee hebben hoeveel BTW we maandelijks als consument afdragen. Deze bewustwording wordt anders als je een onderneming start. Daarom in dit artikel alles over BTW factureren en afdragen..  

Wat is BTW? 

Even terug naar de schoolbanken: BTW staat voor belasting toegevoegde waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is een indirecte belasting die de overheid heft over goederen en diensten. Jij bent als ondernemer “de indirecte schakel”. Jij int deze belastingen voor de overheid door dit door te berekenen in je prijs en zorgt dat dit geld ook daadwerkelijk bij de overheid terecht komt.

Als je als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel krijg je een BTW nummer. Dit nummer moet je verplicht vermelden op je factuur om te bewijzen dat je ondernemer bent. Je bent bijna altijd verplicht om voor een transactie in het binnenland btw te rekenen. 

Hoe hoog is het BTW tarief?

Nederland kent 3 BTW tarieven:

  • Het 21% tarief;
  • Het 9% tarief;
  • Het 0% tarief.

Het 21% tarief komt het meeste voor. Dit is immers het standaard tarief op de meeste goederen en diensten uit de meeste branches. 

Het 9% tarief kennen we ook als het verlaagd tarief. Dit is een tarief voor goederen en diensten die volgens de overheid betaalbaar moeten zijn voor iedereen. Een goed voorbeeld hiervan zijn medicijnen.

Het 0% tarief is voor transacties die je sluit met ondernemers in het buitenland.

Het BTW bedrag reken je bovenop je vraagprijs voor je producten of diensten. Een vraagprijs van € 100,=  exclusief btw heeft dus een factuurprijs van € 121,= inclusief BTW.

Verplichting om BTW te vermelden op facturen en in offertes

Wat veel startende ondernemers niet weten is dat je verplicht bent om een bedrag inclusief BTW op je offerte te vermelden. Er zijn branches waarin er veel aanbieders zijn die de voorkeur eraan geven om een prijs exclusief BTW te vermelden (zoals in de makelaardij regelmatig gebeurt), maar dat mag volgens de wet niet. Consumenten moeten altijd in hun offerte een bedrag zien, dat uiteindelijk in rekening worden gebracht. De zin:” dit bedrag is exclusief BTW” volstaat wettelijk niet. 

Niet vergeten: BTW aangifte op tijd uitvoeren!

Een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap is de BTW aangifte. Dit wordt zowel de Btw-aangifte, aangifte omzetbelasting of kwartaalaangifte genoemd. Dit doe je op de site van Belastingdienst. Vanaf het moment dat je ingeschreven staat bij de KvK, moet je dit periodiek doen. De meeste ondernemers doen per kwartaal hun aangifte. De uitzonderingen hierop zijn de hele grote ondernemingen die meer dan € 15.000,- euro per kwartaal aan BTW betalen. Deze ondernemingen moeten maandelijks hun BTW aangifte uitvoeren.

In deze aangifte geef je op hoeveel BTW je gefactureerd hebt in het afgelopen kwartaal en maakt dat (met een vermelding van het betalingskenmerk) over op de rekening van de belastingdienst. Let op! je krijgt hier geen herinnering of acceptgiro van. Hier moet je zelf aan denken! Al bij een betaling die één dag te laat is, kun je een boete verwachten. Je zal de eerste beginnende ondernemer niet zijn en ook niet de laatste…..

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie