De bouwvak staat bekend als een periode waarin de hele bouwsector stil ligt. In de praktijk is dat echter zeker niet het geval. Sinds 1982 is deze periode niet meer een door de overheid verplichte vakantie. Hoewel veel opdrachtgevers op vakantie zijn, kan dit ook een zeer interessante periode zijn voor ZZP’ers in de bouw. Ook veel concurrenten liggen immers langs het strand.
Wat is de bouwvak?
De term “bouwvak” omschrijft de periode van drie weken waarin een groot deel van de bouwsector op zomervakantie is. In het verleden was dit een door de overheid vastgestelde periode, maar dat is al ruim 35 jaar niet meer het geval. Bedrijven mogen nu zelf uitmaken of ze zich aan deze periode houden. Veel bedrijven doen dit echter wel om hun medewerkers de gelegenheid te geven om met hun gezinnen van hun vakantie te genieten. Ruim twee derde van de bedrijven volgen de adviesdata, die ieder jaar door de brancheorganisatie Bouwend Nederland worden vastgesteld. De bouwvak is immers gekoppeld aan de schoolvakanties en zijn onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid.
“Verplicht” vakantie in de bouwvak?
De vraag is uiteraard of je als ZZP’er in de bouwsector deze bouwvak als een zegen of een vloek moet zien. Als je afhankelijk bent van andere aannemers die wel op vakantie gaan, kan het zomaar zo zijn dat je niet verder kunt. Op dat moment heb je geen keuze. Het is zeker verstandig om hier (op financieel gebied) rekening mee te houden. Je kunt als ZZP’er in de bouw zomaar inkomsten verliezen als gevolg van de bouwvak.
Daarnaast kan de bouwvak ook als consequentie hebben dat er minder materiaal beschikbaar is omdat de leverancier ook drie weken niet levert. Ook in dat geval kun je niet verder, als je hier vooraf op ingespeeld hebt. Als je rekening houdt met deze beperkingen hoef je hierdoor niet in de problemen te komen.
Hard werken in de bouwvak?
Een ander scenario is ook mogelijk. Veel bedrijven kunnen het zich uit concurrentieoverwegingen (in combinatie met de lage marges in de markt) nog steeds niet permitteren om opdrachten te weigeren of uit te stellen, ondanks dat het personeel niet actief is die periode. Deze bedrijven hebben geen andere keuze dan gebruik te maken van ZZP’ers. Dit is uiteraard een interessant verdienmodel voor veel zelfstandigen. Daarnaast zijn er veel ZZP’ers die zich aanbieden voor spoedklussen met het bijbehorende tarief uiteraard.
De bouwvak hoeft dus niet altijd een lastige periode te zijn voor ZZP’ers maar kan ook veel kansen bieden. Ga jij op vakantie of verdien je veel geld met de bouwvak? Het hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie.