Belastingen bij internationaal zaken doen 0 438

Belastingen

Grenzen vervagen en het buitenland lonkt. Steeds meer Nederlandse bedrijven hebben de intentie om hun groeikansen in het buitenland te benutten. Internationaal ondernemen behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden maar wel onder voorwaarden dat er een aantal zaken goed geregeld zijn. Een van de belangrijke zaken zijn de fiscale aspecten. Veel ondernemers maken dan ook graag gebruik van belastingadvies bij internationaal zaken doen om inzicht te krijgen in deze vaak ingewikkelde materie.

Fiscale regels bij het zaken doen in het buitenland

De fysieke grenzen vervagen steeds meer in Europa. Als je echter zakelijk een grens oversteekt is er nog wel degelijk sprake van “een douane”. Hier moet je als ondernemer zeker rekening mee houden bij de facturatie. De term “BTW (Belasting Toegevoegde Waarde)” is bij ons een bekend begrip. Deze omzetbelasting wordt geheven op de levering van goederen- en diensten binnen de Europese Gemeenschap. In onze omringende landen wordt onze BTW omschreven als onder andere VAT, TVA of MwSt.

De meeste fiscale regels bij het zaken doen in het buitenland hebben betrekking op het vinden van de vraag in welk land de BTW moet worden afgedragen en wie deze omzetbelasting moet afdragen. In veel gevallen spelen de karakteristieke eigenschappen van de bedrijfsactiviteiten hierin een grote rol. Het maakt voor de BTW aangifte een groot verschil of je zaken doet in een land binnen of buiten de EU maar ook of je goederen en diensten afneemt of juist verzorgt voor landen binnen de EU. 

Aanvullende regels voor ondernemers die internationaal zaken doen

Voor ondernemers die internationaal zaken doen gelden een aantal aanvullende regels met betrekking tot de facturatie. Zij zijn verplicht om het BTW nummer van de buitenlandse partner op de factuur te vermelden. Dit nummer is uiteraard op te vragen bij de buitenlandse zakenpartner maar is ook te checken op de website van de Europese Commissie. Het is van groot belang om hier geen fouten in te maken om te voorkomen dat je als ondernemer zelf voor de BTW verplichting verantwoordelijk wordt gehouden. 

BTW verleggen of niet?

Wanneer je goederen en/of diensten levert naar andere EU landen, is het van belang om na te gaan of dit aanbod wordt aangeboden aan particulieren of bedrijven. Het in het bezit hebben van een BTW nummer (dat dus een andere benaming kan hebben) is hierin leidend. 

Op het moment dat de buitenlandse zakenpartner géén BTW nummer heeft (en dus wordt gezien als particulier) moet het Nederlandse BTW tarief in rekening worden gebracht.

Buitenlandse partners die wel een BTW nummer hebben, worden (net als in Nederland het geval is) gezien als ondernemer. In dit geval moet de BTW worden verlegd naar het land van de klant. In dat geval wordt de factuur die naar de afnemer wordt gestuurd voorzien van een netto bedrag, dus zonder BTW. Deze afnemer zal de omzetbelasting afrekenen met de Belastingdienst in het betreffende land. Het is wel van belang om duidelijk op de factuur te vermelden dat de BTW verlegd is om misverstanden op dit gebied te voorkomen. 

Er is sprake van een uitzondering op de bovenstaande regels als er diensten worden geleverd die betrekking hebben op onroerende zaken, toegang tot evenementen, vervoer van personen of het verhuur van vervoer of cateringsdiensten. Tevens gelden er andere uitzonderingen voor enkele digitale diensten zoals elektronische diensten, telecommunicatiediensten of radio- en televisie omroepdiensten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie